Thursday, August 02, 2012

Το μετέωρο βήμα του επενδυτή στην αγορά του ήλιου

Σε μια ιδιότυπη ομηρία έχει βρεθεί η αγορά των φωτοβολταϊκών, καθώς η αβεβαιότητα για το μέλλον της αγοράς, οι πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει για τις αποφάσεις και η αναμονή για τις τελικές ανακοινώσεις έχουν παγώσει κάθε νέα εξέλιξη.
Όπως πληροφορείται το EnergyPress έτοιμες συμφωνίες για πωλήσεις μικρών και μεγάλων αδειών έχουν βρεθεί ενώπιον σοβαρών διλημμάτων με αποτέλεσμα πωλητές και αγοραστές να θέλουν να έχουν μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για το τι μέλλει γενέσθαι προτού προχωρήσουν στις επενδύσεις. Παράλληλα οι εταιρείες του χώρου, θα αξιολογήσουν συνολικά ακόμη και το μέλλον της παρουσίας τους στην αγορά και ανάλογα με τα μέτρα που θα επανακαθορίσουν τη στάση τους.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση πάρκου ισχύος αρκετών MW για το οποίο υπήρχε έτοιμη συμφωνία για πώληση με το ποσό να κυμαίνεται στα 150 χιλιάδες ευρώ το MW και ικανοποιητική τιμή «κλειδωμένη», το οποίο ωστόσο επηρεάζεται από την πιθανή μείωση του 18μηνου. Εφόσον ανακοινωθεί μείωση στο 18μηνο το έργο πρακτικά δεν «βγαίνει» χρονικά οπότε το deal ακυρώνεται. Το παράδειγμα αυτό δεν είναι το μόνο καθώς δεκάδες συμφωνίες κατόχων αδειών, με ενδιαφερόμενους αγοραστές βρίσκονται σε … «hold» περιμένοντας τις τελικές αποφάσεις προκειμένου να επαναξιολογήσουν την επένδυση και να επαναδιαπραγματευτούν τις τιμές.
Δεν είναι όμως μόνο το 18μηνο, που διαφοροποιεί τα δεδομένα. Για μεγάλο αριθμό έργων, οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές έχουν καταρτίσει business plan υπολογίζοντας τα έσοδα με το υφιστάμενο καθεστώς φορολόγησης. Έτσι πιθανή έκτακτη φορολόγηση επί του τζίρου,  διαφοροποιεί πλήρως τα δεδομένα και σε αρκετές περιπτώσεις η επένδυση ουσιαστικά οδηγείται σε αισθητά μικρότερες αποδόσεις. Έτσι κλειδωμένες ταρίφες που σήμερα θεωρούνται ελκυστικές, σε περίπτωση επιβολής φόρου επί του τζίρου παύουν να αποτελούν «ευκαιρίες» και σε κάθε περίπτωση δε δικαιολογούν τα ποσά που «παίζουν» σήμερα στην αγορά για την απόκτηση μιας άδειας.
Πάντως ο αντίλογος εστιάζει στο γεγονός ότι έχει πέσει δραματικά το κόστος του εξοπλισμού, με αποτέλεσμα να υπάρχει άφθονο «λίπος».
Εκτός όμως από τους αγοραστές και κάποιοι «προνομιούχοι» πωλητές έχουν αποσύρει προσωρινά από την αγορά, τις άδειές τους. Και αυτό διότι η διαφαινόμενη αναστολή έκδοσης νέων αδειών εκτιμάται ότι θα ευνοήσει σημαντικά όσους κατέχουν σήμερα το «μαγικό χαρτί» το οποίο και θα αποκτήσει μέσα σε μία ημέρα ακόμη μεγαλύτερη αξία. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με πηγές της αγοράς, το χρηματιστήριο των αδειών βρίσκεται αυτή την περίοδο σε ιστορικά χαμηλά και οι τιμές δεν ξεπερνούν τις 180 χιλιάδες ευρώ το μεγαβάτ ανάλογα με τη θέση, την τιμή και το μέγεθος του έργου.
Τέλος εκτός από το εμπόριο αδειών, η αβεβαιότητα πλήττει και τους επενδυτές που θέλουν να προχωρήσουν έργα και φυσικά δεν μπορούν να λάβουν αποφάσεις στο «σκοτάδι», χωρίς δηλαδή να έχει ανακοινωθεί το νέο πλαίσιο για την αγορά.
Στο τέλμα που έχει οδηγηθεί η αγορά, έχουν αναφερθεί στις σχετικές ανακοινώσεις τους όλοι οι κλαδικοί φορείς του χώρου, επισημαίνοντας τον κίνδυνο οι αποφάσεις να αποτελέσουν θρυαλλίδα για τον μοναδικό κλάδο της οικονομίας που εμφανίζει θετικό πρόσημο. Παραδέχονται και οι ίδιοι ωστόσο ότι ούτως ή άλλως εάν δεν ληφθούν μέτρα για τη βιωσιμότητα της αγοράς και τη διασφάλιση των πληρωμών του ΛΑΓΗΕ και πάλι θα έχουμε το ίδιο αποτέλεσμα, δηλαδή σταμάτημα των επενδύσεων λόγω αβεβαιότητας… 
2/8/12

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin