Wednesday, August 08, 2012

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΙΚΙΑΚΟΥΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ: Το Τέλος ΑΠΕ θα διαμορφωθεί στα 8,74 ευρώ ανά ΜWh

Της ΜΑΝΤΑΛΕΝΑΣ ΠΙΟΥ
Στα 8,74 ευρώ ανά ΜWh, από 5,99 ευρώ/MWh που ήταν μέχρι σήμερα θα διαμορφωθεί για τους οικιακούς καταναλωτές ρεύματος το Τέλος ΑΠΕ ή ΕΤΜΕΑΡ όπως έχει μετονομαστεί, αναφέρουν έγκυρες πηγές, προσθέτοντας ότι η αύξηση θα ισχύσει αναδρομικά από 1ης Αυγούστου.

Το Τέλος πληρώνεται μαζί με τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και για ένα νοικοκυριό με κατανάλωση 1.600- 2.000 ΚWh το τετράμηνο, η χρέωση στον λογαριασμό θα φθάσει στα 13,984 - 17,48 ευρώ, έναντι 9,58 - 11,98 ευρώ αντίστοιχα σήμερα, που αντιστοιχεί σε μία αύξηση του Τέλους της τάξης του 45,9%. Η μέση αύξηση του συνολικού τετραμηνιαίου λογαριασμού ρεύματος ενός τυπικού νοικοκυριού υπολογίζεται σε 6%-7%.
Στα 7,5 ευρώ για όλους
Μεσοσταθμικά, για όλες τις κατηγορίες καταναλωτών, το Τέλος αυξάνεται στα 7,5 ευρώ/MWh από 5,43 ευρώ/MWh, καθώς για κάθε κατηγορία προβλέπεται διαφορετική χρέωση.
Στις μεγάλες βιομηχανίες, που είναι οι πιο ενεργοβόρες, το Τέλος θα φθάσει κοντά στα στα 4,6 ευρώ/MWh από 2,96 ευρώ/MWh σήμερα. Αντισταθμιστικά, στην επιβάρυνση που θα έχει η βιομηχανία αναμένεται να λειτουργήσει, έως έναν βαθμό τουλάχιστον, το πλαφόν που θέτει η απόφαση 1453/11, η οποία απαγορεύει για το 2012 η συνολική χρέωση να υπερβαίνει τα 800.000 ανά θέση κατανάλωσης.
Η αύξηση κρίθηκε αναγκαία από τη ΡΑΕ για να ελεγχθεί το έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ, του Λειτουργού της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, το οποίο διευρύνεται συνεχώς κυρίως εξαιτίας της αθρόας εισόδου φωτοβολταϊκών. Συνολικά για το διάστημα από τον Αύγουστο του 2012 έως τον Ιούνιο του 2013 οι πληρωμές του ΛΑΓΗΕ προς τους παραγωγούς πράσινης ενέργειας εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν το 1,1 δισ. ευρώ. Το ΕΤΜΕΑΡ (Ειδικό Τέλος για τη Μείωση των Εκπομπών Αερίων Ρύπων) υπολογίζεται να αποδώσει το επόμενο ενδεκάμηνο γύρω στα 370 εκατ. ευρώ.
Το Τέλος πρακτικά προορίζεται για να χρηματοδοτήσει τη διαφορά ανάμεσα στη χονδρική τιμή ηλεκτρισμού και τις εγγυημένες τιμές, βάσει των οποίων πληρώνονται οι παραγωγοί πράσινης ενέργειας.
ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΛΑΓΗΕ
Το έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ στο τέλος Ιουλίου εκτιμάται ότι ξεπέρασε τα 300 εκατ. ευρώ και για την κάλυψή του έχουν δρομολογηθεί σειρά μέτρων, όπως Τέλος λιγνίτη, η μεταφορά ενός μέρους από το Τέλος ΕΡΤ, τα έσοδα από τη δημοπράττηση των δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων κ.λπ. Παρότι τα μέτρα αυτά είχαν θεσμοθετηθεί από τον πρώην υπουργό Γιώργο Παπακωνσταντίνου, μέχρι σήμερα δεν έχουν εφαρμοστεί.
Στον έλεγχο του ελλείμματος του Λειτουργού κατατείνουν και η σειρά των μέτρων για τα φωτοβολταϊκά που αναμένεται να ανακοινώσει τις προσεχείς ημέρες, ενδεχομένως και σήμερα, ο υφυπουργός Ενέργειας Μάκης Παπαγεωργίου.
ΗΜΕΡΗΣΙΑ
"Η" 8/8 

-----------
 
ΣΧΕΤΙΚΑ: 

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin