Tuesday, August 07, 2012

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ Σήμερα στην Ρώμη με Στόχο τον «Ενεργειακό» Συντονισμό Ελλάδας-Ιταλίας για το Σαχ Ντενίζ 2

Επίσκεψη στην ιταλική πρωτεύουσα πραγματοποιεί σήμερα, Τρίτη, ο Υπουργός Εξωτερικών, κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, στην οποία θα κυριαρχήσουν οι σχέσεις Ελλάδος-Ιταλίας στον τομέα της ενέργειας και ειδικότερα ο συντονισμός των δύο χωρών στο θέμα τη μεταφοράς φυσικού αερίου από το κοίτασμα Σαχ Ντενίζ 2 του Αζερμπαϊτζάν προς την Ευρώπη. Άλλα θέματα στην ατζέντα της επίσκεψης είναι η η οικονομική κρίση στην Ευρωζώνη και οι προοπτικές συντονισμού ενεργειών Ελλάδας και Ιταλίας, στο πλαίσιο της Ε.Ε.

Καθώς, πλέον, η «μάχη των αγωγών» στον «Νότιο Διάδρομο» εντοπίζεται μετά τις πρόσφατες αποφάσεις του κονσόρτσιουμ του Σαχ Ντενίζ 2 ανάμεσα στα πρότζεκτ του ΤΑΡ και του Nabucco West, οι δύο χώρες επιθυμούν να επαναπροσδιορίσουν την στάση τους μετά τον αποκλεισμό της ελληνοϊταλικής πρόταση για τον αγωγό ITGI. Έτσι, αποφασίστηκε η σημερινή επίσκεψη του Έλληνα ΥΠΕΞ στην Ρώμη, έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε την περασμένη Παρασκευή ο κ. Αβραμόπουλος με τον Ιταλό ομόλογό του κ. Τζούλιο Τέρζι, στη διάρκεια της οποίας έγινε μια κατ’ αρχήν αποτίμηση της κατάστασης. Το ενεργειακό ενδιαφέρον της επίσκεψης καθίσταται εμφανές από το ότι τον κ. Αβραμόπουλο συνοδεύει ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Ασημάκης Παπαγεωργίου.
Υπενθυμίζεται ότι η οριστική επιλογή της κοινοπραξίας Σαχ Ντενίζ 2 μεταξύ ΤΑΡ και Nabucco West θα ληφθεί τον Ιούνιο του 2013.
Η Ελλάδα και η Ιταλία παραμένουν χώρες κεντρικής σημασίας στον ευρωπαϊκό ενεργειακό σχεδιασμό, καθώς χωρίς τη δική τους συμμετοχή είναι ανέφικτη η υλοποίηση του αγωγού ο ΤΑΡ. Οι όροι για την όσο το δυνατόν πιο επωφελή συμμετοχή τους στο πρότζκετ αποτελούν ήδη αντικείμενο διαπραγμάτευσης και θα συζητηθούν και κατά τη διάρκεια της επίσκεψης Αβραμόπουλου στην Ρώμη.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η διαπραγμάτευση για τον ΤΑΡ, ο οποίος διέρχεται και από την Αλβανία, θα μπορούσε να συμβάλει στη διευθέτηση των θαλασσίων ζωνών, και ιδίως της ΑΟΖ, με την χώρα μας, παρά την μονομερή υπαναζώρηση των Τιράνων από τη συμφωνία του 2009. Η πρόθεση για κάτι τέτοιο, άλλωστε, έχει ήδη διατυπωθεί εκ μέρους των Αθηνών.
7/8/12

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin