Monday, July 02, 2012

Αναδρομική μείωση στις επιδοτήσεις των φ/β ζητούν οι εταιρίες ηλεκτρισμού της Ισπανίας

Περαιτέρω μειώσεις στις επιδοτήσεις των φωτοβολταϊκών τα οποία βρίσκονται ήδη σε λειτουργία ζητά από την ισπανική κυβέρνηση η ένωση των ισπανικών επιχειρήσεων ηλεκτρισμού. Πρόκειται για πρόταση η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο των συζητήσεων που έχουν ανοίξει λίγο πριν η κυβέρνηση της Ισπανίας ανακοινώσει τις μεταρρυθμίσεις που θα υιοθετηθούν προκειμένου να επιλυθεί το ζήτημα του ελλείμματος στον ενεργειακό λογαριασμό της χώρας.
Ειδικότερα, σε ανακοίνωση που εξέδωσε, η ένωση υποστηρίζει ότι η 25ετής σύμβαση επιδότησης των φ/β σταθμών που εγκαταστάθηκαν το 2007 και το 2008 είναι υπερβολική δεδομένου ότι οι συγκεκριμένες μονάδες είναι ήδη ιδιαίτερα κερδοφόρες.

Επιπλέον, αποδίδει στις ΑΠΕ και κυρίως στα φωτοβολταϊκά και τα ηλιοθερμικά την πλήρη ευθύνη για τη διόγκωση του ελλείμματος, κατηγορώντας παράλληλα τους επενδυτές ότι αποκομίζουν υπερβολικά κέρδη εις βάρος του γενικότερου ενεργειακού κλάδου.
Στον αντίποδα τώρα, «παράπονα» εκφράζονται και από την πλευρά των εταιριών που δραστηριοποιούνται στην ηλιακή ενέργεια, οι οποίες με τη σειρά τους αποδίδουν ευθύνες στα υδροηλεκτρικά και τα πυρηνικά για το οικονομικό αδιέξοδο της αγοράς. Παράλληλα, αναφέρουν ότι ήδη οι περικοπές που εισήγαγε η ισπανική κυβέρνηση το 2010 έχουν πλήξει σημαντικά τον κλάδο των φωτοβολταϊκών, ενώ τονίζουν τη σημασία της ύπαρξης ενός σταθερού επενδυτικού περιβάλλοντος.
ENERGYPRESS

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin