Wednesday, July 18, 2012

Ενέργεια: Εξαντλήθηκε το Δάνειο από ΤΠΔ - Προς Αύξηση στο Τέλος των ΑΠΕ

Eλάχιστα κράτησε η «ανάσα» ρευστότητας που πήρε η ενεργειακή αγορά με τα δάνεια του ΤΠΔ. Τις τελευταίες μέρες τα «καμπανάκια» άρχισαν και πάλι να χτυπούνε σε όλη την αλυσίδα του κυκλώματος. Η νέα πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ αποδύεται σε ασκήσεις τετραγωνισμού του κύκλου, καθώς θα πρέπει να βρει τρόπους για την ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά, τον περιορισμό της μαύρης τρύπας στους λογαριασμούς του ΛΑΓΗΕ (ΑΠΕ και συμβατική ενέργεια) και ταυτόχρονα να αντιμετωπίσει το θέμα των τιμολογίων της ΔΕΗ.

Αυτή τη στιγμή, όλοι οι συμμετέχοντες στην αγορά πιέζουν και εκφράζουν αιτήματα. Ωστόσο από την πλευρά του το ΥΠΕΚΑ βρίσκεται σε φάση ιεράρχησης των προβλημάτων. Μία πρώτη γεύση αναμένεται να δώσει σήμερα το μεσημέρι ο αρμόδιος για θέματα ενέργειας υφυπουργός ΠΕΚΑ Ασημάκης Παπαγεωργίου.
Πάντως από τις μέχρι τώρα πληροφορίες, προτεραιότητα θα δοθείστον περιορισμό των ελλειμμάτων του λογαριασμού του ΛΑΓΗΕ για τις ΑΠΕ, καθώς αυτά αυξάνονται με υψηλούς ρυθμούς, λόγω της λειτουργίας πολλών νέων μονάδων, ιδίως φωτοβολταϊκών.
Η αύξηση του τέλους ΑΠΕ που επιβάλλεται στους λογαριασμούς ηλεκτρικού θεωρείται αναπόφευκτη. Για να ελαφρυνθούν οικιακοί και επαγγελματικοί καταναλωτές, εξετάζεται η μείωση ειδικών φόρωνπου επιβαρύνουν το τελικό κόστος χρήσης της ενέργειας. Ωστόσο για την εφαρμογή του όποιου μέτρου άπτεται της δημοσιονομικής πολιτικής θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία και του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο θα πρέπει να εξασφαλίσει αντίστοιχους πόρους από άλλες πηγές.
Σε ότι αφορά στα τιμολόγια ηλεκτρικού, παρ'' ότι η ΔΕΗ επισήμως δεν ζητά αυξήσεις, τα κοστολογικά στοιχεία με τα οποία τροφοδοτεί τη ΡΑΕ για το 2012, εμμέσως αποτελούν κι αίτημα για αυξήσεις, αφού εμφανίζονται αυξημένα έως και κατά 29%.
Πολιτικά η κυβέρνηση σε καμία περίπτωση δεν είναι έτοιμη να δεχτεί παρόμοια αιτήματα, ιδίως όταν οι λογαριασμοί ηλεκτρικούθα «φορτωθούν» το επόμενο διάστημα το γνωστό «χαράτσι» των ακινήτων.
Έτσι και με δεδομένο ότι τα τιμολόγια χαμηλής τάσης συνεχίζουν να είναι ρυθμιζόμενα με υπουργικές αποφάσεις, το πιθανότερο είναι να δοθεί στη ΔΕΗ ένα ελάχιστο ποσοστό από τις συνολικές αυξήσεις στα τιμολόγια, ώστε να αντισταθμιστεί η αύξηση στο τέλος ΑΠΕ.
Σε κάθε περίπτωση, η επιβολή και ο τρόπος είσπραξης του «χαρατσιού» μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, είναι η βασική αιτία που στέρησε από την αγορά ρευστότηταάνω των 1 δισ. ευρώ (1,2 δισ. οι λογαριασμοί της ΔΕΗ σε καθυστέρηση πληρωμής).
Το ποσό αυτό αποτελεί καθαρή ρευστότητα. Σε συνδυασμό με το έλλειμμα του λογαριασμού ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ που φτάνει τα 300 εκατομμύρια για να πλησιάζει τα 400 εκατομμύρια στο τέλος του χρόνου,αποτελούν πλέον το δυναμίτη που απειλεί το σύνολο της ενεργειακής αγοράς, με επιπτώσεις μέχρι και στη Δημόσια Επιχείρηση Αερίου.
Είναι χαρακτηριστικό ότιη ΓΕΝΟΠ σε χθεσινή της ανακοίνωσηκάνει έκκληση στα κόμματα της Κυβέρνησης για αποσύνδεση του χαρατσιού από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, καθώς σε αντίθετη περίπτωση κινδυνεύει με κατάρρευση και γενικό μπλακ άουτ η ενεργειακή αγορά λόγω έλλειψης ρευστότητας.
Τέλος να σημειωθεί ότι όλα τα παραπάνω ισχύουν για το αμέσως επόμενο διάστημα, καθώς από το νέο χρόνο αλλάζει ο μηχανισμός αγοράς δικαιωμάτων ρύπων, οπότε οι ηλεκτροπαραγωγοί, αλλά κυρίως η ΔΕΗ, λόγω της λειτουργίας των λιγνιτικών θα εμφανίζουν αυξημένο κόστος παραγωγής, το οποίο κανονικά θα πρέπει να εμφανίζεται στην κατανάλωση.

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin