Friday, July 27, 2012

Οι μειώσεις στις εγγυημένες τιμές δεν θα αφορούν τα παλιά φωτοβολταϊκά

Σύμφωνα με πληροφορίες, μειώσεις στις ταρίφες θα γίνουν για τις συμβάσεις που θα υπογράφουν από εδώ και πέρα και όχι στα ήδη υπάρχοντα, παρά τις αρχικές προτάσεις, αφού κάτι τέτοιο δεν είναι νομικά έγκυρο αλλά και επειδή θα δημιουργούσε πολύ αρνητικό επενδυτικό κλίμα για τη χώρα.
Για το αν θα υπάρξει παρέμβαση που θα επηρεάσει τα μελλοντικά οικονομικά των υφιστάμενων φωτοβολταϊκών επενδύσεων (μέσω φορολογίας, μέσω πλαφόν στο ύψος της απορροφούμενης ενέργειας με εγγυημένη τιμή κ.λπ.), φαίνεται ότι παραμένει η αβεβαιότητα.
Παρά το ότι οι εκπρόσωποι των φορέων που συμμετείχαν στη σύσκεψη έφυγαν με την εντύπωση ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα, από την πλευρά του υπουργείου, μετά τη σύσκεψη, αφηνόταν ανοιχτό και ελέγετο χαρακτηριστικά ότι «δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις και όλα είναι πάνω στο τραπέζι».
Ο κ. Παπαγεωργίου ενημέρωσε τους φορείς ότι θα «ξεμπλοκάρει» γρήγορα το δάνειο των 140 εκατ. ευρώ που περιμένει ο ΛΑΓΗΕ από το Παρακαταθηκών και Δανείων, οπότε θα δοθεί ανάσα ρευστότητας στο σύστημα για πληρωμή των παραγωγών.
Επίσης ότι θα υπάρξει μια άμεση δέσμη μέτρων (αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει άμεσα μείωση ταρίφας για τα νέα φωτοβολταϊκά έργα) και συνολικότερη παρέμβαση, με νομοθετικές ρυθμίσεις, από το Φθινόπωρο, αφού πρώτα διεξαχθεί συστηματικός διάλογος με τους εμπλεκόμενους φορείς.
Σστα κρίσιμα ζητήματα που απασχόλησαν τους συμμετέχοντες στη συνάντηση, ήταν η αντιμετώπιση των επενδυτών που έχουν μεν συμβολαιοποιήσει ταρίφες με τον ΛΑΓΗΕ αλλά δεν έχουν υλοποιήσει την επένδυσή τους. Πρόκειται για περίπου 2500 Μεγαβάτ, και για την κατηγορία αυτή έμεινε ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης του χρόνου που έχουν στη διάθεσή τους για να υλοποιήσουν τα έργα (το περίφημο 18μηνο) αλλά και παρέμβασης κάποιου είδους στα δεδομένα του συμβολαίου τους (πρακτικά δηλαδή στα προβλεπόμενα έσοδά τους).
Ειδική αντιμετώπιση φαίνεται ότι θα έχουν επίσης τα οικιακά φωτοβολταϊκά, καθώς η έξαρση που παρατηρείται στην εγκατάστασή τους καθώς και τα «προνόμια» που χαίρουν, έχουν μπει στο «μικροσκόπιο».

Η ανακοίνωση του υπουργείου έχει ως εξής[1]:
Στο πλαίσιο των επαφών του με φορείς Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Μάκης Παπαγεωργίου είχε σήμερα, Πέμπτη 26 Ιουλίου, συνάντηση με εκπροσώπους του Ελληνικού Συνδέσμου Ηλεκτροπαραγωγών από ΑΠΕ (ΕΣΗΑΠΕ), της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ), του Συνδέσμου Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ), του Ελληνικού Συνδέσμου Μικρών Υδροηλεκτρικών (ΕΣΜΥΕ) και της Ελληνικής Εταιρείας Βιομάζας (ΕΛΛΕΒΙΟΜ).
Στη συνάντηση μετείχαν ο Γενικός Γραμματέας Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Κώστας Μαθιουδάκης, ο Πρόεδρος της ΡΑΕ, Ν. Βασιλάκος και ο Πρόεδρος της ΔΕΗ και ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε, Αρθούρος Ζερβός.
Ο Υφυπουργός ΠΕΚΑ, M. Παπαγεωργίου, επεσήμανε την ανάγκη και τη δέσμευση να βρεθούν άμεσα λύσεις στο πρόβλημα ρευστότητας της αγοράς ενέργειας. Παράλληλα,  κατέστησε σαφές πως προτεραιότητα παραμένει ο αναπτυξιακός χαρακτήρας της αγοράς και το ασφαλές επενδυτικό περιβάλλον, που θα διασφαλιστεί και με τη διόρθωση των στρεβλώσεων στη λειτουργία της.
Οι φορείς κατέθεσαν τις προτάσεις και τις απόψεις τους για κλαδικά ζητήματα και γενικότερα για το Ρυθμιστικό Πλαίσιο για την αγορά ενέργειας. Η συζήτηση ήταν ιδιαιτέρως εποικοδομητική και διαπιστώθηκε η διάθεση όλων να συνεργαστούν για την επίλυση των προβλημάτων και την αλλαγή του Ρυθμιστικού Πλαισίου.
Οι επαφές θα συνεχιστούν τη Δευτέρα και Τρίτη 30-31 Ιουλίου 2012, με τον Σύνδεσμο Εταιρειών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ), τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Φωτοβολταϊκών (ΠΑΣΥΦ) και τον Αναπτυξιακό Σύνδεσμο Παραγωγών Ηλεκτρισμού Ελλάδος (ΑΣΠΗ).
Πληροφορίες www.energypress.gr
---------
 

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin