Saturday, July 14, 2012

Μια νέα λίμνη γεννιέται: Ο Δήμος Κοζάνης χαιρετίζει τις εξελίξεις στη λίμνη του Ιλαρίωνα

Η διαδικασία έμφραξης του Αλιάκμονα και η δημιουργία της τεχνητής λίμνης του Ιλαρίωνα αποτελεί αναμφίβολα μια πολύ θετική εξέλιξη.
Το έργο αυτό είναι πολλαπλής ωφελιμότητας για την περιοχή, τη ΔΕΗ, την εθνική οικονομία.
Η εξέλιξη αυτή αποκτά μεγαλύτερη σημασία εάν αναλογιστεί κανείς τις πάρα πολύ δύσκολες φάσεις που πέρασε το εν λόγω έργο έως την ολοκλήρωσή του. Δυσκολίες που ξεπεράστηκαν με πολύ αγώνα και κόπο μια σειράς από ενέργειες-παρεμβάσεις-κινήσεις από θεσμικούς παράγοντες του τόπου και από εργαζομένους της ΔΕΗ.

Το έργο αυτό για την περιοχή έχει πολλές διαστάσεις.
·        Η συσσώρευση του νερού του ταμιευτήρα του Ιλαρίωνα, σε μία εποχή όπου οι κλιματικές αλλαγές συνδέονται με προβλήματα λειψυδρίας, συνιστά πλεονέκτημα. Η περιοχή μας πλέον, με σωστή διαχείριση του νερού αποκτά μία μεγαλύτερη δυνατότητα καλύτερης αντιμετώπισης δυσμενών συνθηκών, οι οποίες θα παρουσιαστούν στο μέλλον.
·        Οι αναμονές που έχουν προβλεφθεί φέρνουν πιο κοντά τη δημιουργία του αρδευτικού της βόρειας ζώνης Πολυφύτου.
·        Η λίμνη του Ιλαρίωνα με το εντυπωσιακό φράγμα έρχεται να προστεθεί στη συστοιχία των λιμνών του Αλιάκμονα που ξεκινά από τις λίμνες του Μακροχωρίου της Ημαθίας συνεχίζεται με τις λίμνες των Ασωμάτων, της Σφηκιάς και του Πολυφύτου σε μία υπέροχη διαδρομή η οποία ενώνει τις αρχαιότητες της Βεργίνας με την Αιανή και η οποία δημιουργεί τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης μοναδικού τουριστικού προϊόντος με πολυποίκιλο ενδιαφέρον.
·        Η ανάπλαση του χώρου μπροστά από το φράγμα καθώς και τα έργα προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς θα κάνει ακόμα πιο ελκυστική την παραπάνω διαδρομή.
·        Μετά από πολλά χρόνια η ΔΕΗ προσθέτει στο χαρτοφυλάκιό της ισχύ 157MW συν τα 4,2 MW από τον μικρό ΥΗΣ που εντάσσεται στις ΑΠΕ, δυναμώνοντας έτσι τη θέση της στο ενεργειακό τοπίο της χώρας.
·        Και τέλος η  δημιουργία της λίμνης και η λειτουργία του υδροηλεκτρικού σταθμού ενισχύει την ενεργειακή αυτάρκεια της χώρας μας, με οικολογικό και συμφέροντα τρόπο, ενώ αυξάνει και τα αποθέματα νερού.
Ο Δήμος Κοζάνης, όλοι οι πολίτες της περιοχής, ιδιαίτερα τη παραλίμνιας, θα παρακολουθούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την τήρηση των δεσμεύσεων της ΔΕΗ, την προστασία των μνημείων, καθώς και τη εξέλιξη των εργασιών αποκατάστασης, του περιβάλλοντος τα στην περιοχής της μονή Ιλαρίωνα. Ο πανέμορφος αυτός χώρος, επιβάλλεται να αποκατασταθεί, το ταχύτερον δυνατόν, ώστε να ξαναγίνει πόλος έλξης χιλιάδων επισκεπτών.

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin