Monday, July 02, 2012

Στον «αέρα» η τακτοποίηση 300 χιλιάδων αυθαιρέτων

ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΔΑΣΙΚΩΝ ΧΑΡΤΩΝ
Του Κασσιανού Τζέλη
ktzelis@pegasus.gr
«Ομηροι» της αδυναμίας του κράτους να προχωρήσει και να συντάξει δασικούς χάρτες βρίσκονται περίπου 300.000 ιδιοκτήτες αυθαιρέτων σε όλη τη χώρα που δεν μπορούν να τακτοποιήσουν τα ακίνητά τους ακόμα κι αν στην πραγματικότητα έχουν το νομικό δικαίωμα να το κάνουν. Με βάση το νόμο, δεν μπορούν να τακτοποιηθούν αυθαίρετα που βρίσκονται σε δασικές περιοχές, αιγιαλούς, ρέματα και άλλες προστατευόμενες περιοχές.Ειδικά, όμως, για τις δασικές περιοχές, δεν υπάρχουν κυρωμένοι δασικοί χάρτες, άρα και κανείς δεν γνωρίζει -πλην των κραυγαλέων περιπτώσεων- αν βρίσκεται εντός των ορίων δασικής έκτασης και σήμερα θεωρούνται ως «αμφισβητούμενες».Με βάση τις παλιές αεροφωτογραφίες, πολλές περιοχές εμφανίζονται δασικές, αλλά στη πραγματικότητα σήμερα είναι δομημένες ή έχουν χάσει το δασικό τους χαρακτήρα.

Ακόμα και στις ελάχιστες περιπτώσεις που έχουν προωθηθεί δασικοί χάρτες (σε δώδεκα περιοχές και κυρίως στην Αττική), ουδέποτε προχώρησε η εκδίκαση των ενστάσεων και κατακυρώθηκαν μόνο τμήματα περιοχών όπου δεν υπήρξε η παραμικρή αμφισβήτηση. Ολα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα περίπου 300.000 αυθαίρετα σε όλη τη χώρα και ένα στα τρία αυθαίρετα στην Αττική, σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς στελεχών του ΤΕΕ, να βρίσκονται ουσιαστικά στον αέρα, με τους ιδιοκτήτες τους να μην γνωρίζουν αν μπορούν να τα τακτοποιήσουν ή όχι.
Στον «αέρα» η τακτοποίηση 300 χιλιάδων αυθαιρέτων
Οσοι έχουν αυθαίρετο σε αμφισβητούμενη περιοχή βρίσκονται μπροστά στο εξής δίλημμα:
Στον «αέρα» η τακτοποίηση 300 χιλιάδων αυθαιρέτων
  • Να μην προχωρήσουν στην τακτοποίηση περιμένοντας να γίνουν πρώτα οι δασικοί χάρτες, κινδυνεύοντας έτσι να χάσουν την προθεσμία για την ένταξη στη ρύθμιση που λήγει το Σεπτέμβριο ή την προθεσμία που λήγει το Δεκέμβριο για την υποβολή των συμπληρωματικών δικαιολογητικών (β' φάση της τακτοποίησης στην οποία όλοι σύμφωνα με το νόμο, μεταξύ άλλων, θα πρέπει να συνυποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση ότι δεν βρίσκονται σε δασική ή άλλη προστατευόμενη περιοχή). Να σημειωθεί ότι είναι σχεδόν απίθανο να ολοκληρωθούν ως τότε ακόμα κι όσοι δασικοί χάρτες έχουν προωθηθεί.
  • Ή να... παίξουν «κορόνα γράμματα» και να προχωρήσουν την τακτοποίηση με κίνδυνο στο μέλλον να κυρωθούν δασικοί χάρτες, να μην γίνουν δεκτές οι ενστάσεις τους και στο τέλος να βρεθούν να αντιμετωπίζουν και ποινικές ευθύνες.
Δικαστικές διαδικασίες
Στις δώδεκα περιοχές που έχουν προχωρήσει οι δασικοί χάρτες τα πάντα έχουν σχεδόν παγώσει. Εχουν κυρωθεί χάρτες μόνο για τμήματα περιοχών για τα οποία δεν έχει υποβληθεί καμιά ένσταση. Σε όλες τις άλλες περιοχές, οι δικαστικές διαδικασίες έχουν παγώσει παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος όλες οι υποθέσεις θα είχαν εκδικαστεί μέχρι το Σεπτέμβριο του 2011. Ωστόσο, οι υποθέσεις μπήκαν στο συρτάρι.
Επίσημη αιτιολόγηση δεν υπάρχει. Σε ανεπίσημο επίπεδο παράγοντες του υπουργείου αναφέρουν ότι «αν προχωρούσαν οι εκδικάσεις θα δημιουργούταν απίστευτη αναστάτωση ιδιαίτερα εν όψει εκλογών»! Σε όλες τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, τα δασαρχεία αρνούνται να χορηγήσουν βεβαιώσεις, ενώ οι τελεσίδικες αποφάσεις στα δικαστήρια εκκρεμούν για χρόνια.
Πάντως, υπάρχει ο κίνδυνος πολλοί που έχουν προχωρήσει σε καταπατήσεις να «επενδύσουν» στην αποδεδειγμένη αδυναμία του κράτους να προχωρήσει τους δασικούς χάρτες και να «ρισκάρουν» να μπουν στη ρύθμιση νομιμοποιώντας αυθαίρετα που δεν θα έπρεπε να νομιμοποιηθούν, κάνοντας απλά μια ψευδή δήλωση. Αυτοί, μάλιστα, μπορούν να πάρουν άνετα ρεύμα με το που πληρώσουν την πρώτη δόση με μια απλή αίτηση, εάν το αυθαίρετο βρίσκεται δίπλα στο δίκτυο της ΔΕΗ (δεν θα μπορούν να το κάνουν όσοι χρειάζονται επέκταση δικτύου, αφού γι' αυτές τις περιπτώσεις μόνο απαιτείται βεβαίωση δασαρχείου).

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin