Wednesday, June 27, 2012

TAP: Ικανοποίησή για τη συμφωνία Τουρκίας- Αζερμπαιτζάν για το φυσικό αέριο

Σημαντικό βήμα για την ανάπτυξη του νοτίου διαδρόμου μεταφοράς φυσικού αερίου από την περιοχή της Κασπίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, χαρακτηρίζει ο διευθυντής του αγωγού TAP (Trans Adriatic Pipeline) Kγέτιλ Τούνγκλαντ τη συμφωνία που υπέγραψαν σήμερα ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν για την κατασκευή του αγωγού TANAP (Trans-Anatolian gas pipeline project). Ο εν λόγω αγωγός θα μεταφέρει το αζέρικο αέριο μέσω Τουρκίας προς την Ευρώπη.

Η όδευση του αγωγού από την Τουρκία προς τη Δύση θα εξαρτηθεί από την απόφαση της Κοινοπραξίας εκμετάλλευσης του κοιτάσματος Σαχ Ντενίζ του Αζερμπαϊτζάν για την επιλογή του αγωγού που θα τροφοδοτηθεί από το κοίτασμα.

Τα σχέδια που εξετάζονται περιλαμβάνουν τον αγωγό TAP (Τουρκία- Ελλάδα- Αλβανία- Ιταλία) και τους αγωγούς Ναμπούκο και SEEP, που παρακάμπτουν τη χώρα μας και καταλήγουν στην Αυστρία, μέσω Βαλκανίων.
Ο κ. Τούνγκλαντ δήλωσε ακόμη σήμερα ότι αναμένει την απόφαση της Κοινοπραξίας, για τον αγωγό που θα διασυνδεθεί με τον TANAP, αφού διευκρινισθεί αν θα επιλεγεί ο βόρειος ή ο νότιος άξονας, δηλαδή αν θα διέλθει ή όχι ο αγωγός από τη χώρα μας.

express gr

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin