Friday, June 01, 2012

Δημοψήφισμα Ιρλανδία: Η καταμέτρηση ψήφων έχει αρχίσει - Το «ναι» υπερισχύει

Τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα του χθεσινού ιρλανδικού δημοψηφίσματος σχετικά με το ευρωπαϊκό Σύμφωνο του Μαρτίου φέρνουν τις ψήφους υπέρ του, πιο μπροστά από αυτές κατά του. Αυτό σημαίνει πως η Ιρλανδία, εάν τελικά υπερισχύσουν οι «θετικές» ψήφοι θα αποδεχτεί την αυστηρότερη πολιτική λιτότητας που προτείνει η ΕΕ για τη χώρα και, φυσικά, συνεχή έλεγχο των δημοσιονομικών της και παρουσία Ευρωπαίων ελεγκτών στα εδάφη της.
Αν πάλι υπερισχύσει το «όχι», οι Ιρλανδοί θα έχουν –εμμέσως πλην σαφώς- τιμωρήσει την κυβέρνησή τους, που σύμφωνα με πολύ κόσμο που έριξε αρνητική ψήφο, «έχει κάνει τα πράγματα χειρότερα με την τακτική λιτότητας που ακολουθεί».

Αν και όλοι συμφωνούν πως η Ιρλανδία δεν είναι σε τόσο άσχημη κατάσταση όπως η Ελλάδα, δεν είναι λίγοι οι ντόπιοι που αποφασίζουν να μεταναστεύσουν –κυρίως σε ΗΠΑ, Αυστραλία και Καναδά- για μια καλύτερη ζωή με περισσότερες ευκαιρίες.


Η Ιρλανδία είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που διενεργεί δημοψήφισμα σχετικό με το Σύμφωνο. Σε περίπτωση που το τελικό αποτέλεσμα δεν είναι υπέρ αυτού που προτάσσει σαν λύση η ΕΕ, εάν η Ιρλανδία χρειαστεί και πάλι οικονομική βοήθεια, η Ευρώπη δεν θα της την παράσχει, υπογραμμίζει σε άρθρο της, στην ηλεκτρονική της έκδοση, η εφημερίδα Independent. 

  Λήδα Φιλιππάκη -protothema

Δημοψήφισμα Ιρλανδία: Τα μάτια των Βρυξελλών στο Δουβλίνο

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin