Monday, June 11, 2012

Εις βάρος των δασών η έλλειψη πλαισίου για τις χρήσεις γης

Χαρτογράφηση επτά περιοχών της χώρας, σε βάθος χρόνου, από το WWF Ελλάς...
Της ΤΑΝΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥΛΟΥ
Οι χρήσεις γης, ή μάλλον η έλλειψη καθορισμού χρήσεων γης στην Ελλάδα, είναι ένα χρόνιο πρόβλημα που πλήττει τόσο το περιβάλλον όσο και την οικονομία. Από τη μία χτίζουμε χωρίς υποδομές και σχέδιο και από την άλλη, όταν πρόκειται να στηθεί μια επένδυση, δεν υπάρχει «χώρος» που να πληροί τις αναγκαίες προϋποθέσεις, νομοθετικά και τεχνικά.

Σε αυτό το πλαίσιο, το WWF Ελλάς χαρτογράφησε σε επτά επιλεγμένες περιοχές της χώρας τις αλλαγές των καλύψεων γης που έχουν συμβεί από το 1945 ή το 1960 (ανάλογα το πότε ελήφθησαν οι πρώτες αεροφωτογραφίες για κάθε περιοχή) έως το 2009, καταδεικνύοντας πώς διαμορφώνεται το τοπίο ανάλογα με τις συνθήκες. Οπως αποδεικνύεται διαχρονικά, οι χρήσεις γης στη χώρα διαμορφώνονται από τις πιέσεις των ανθρώπινων δραστηριοτήτων, υπό το βάρος των πιέσεων των αναγκών κάθε εποχής και περιοχής χωρίς σχεδιασμό.
Από τη μία πλευρά, στα ορεινά παρατηρείται επέκταση των δασών λόγω εγκατάλειψης της κτηνοτροφίας, της ορεινής γεωργίας και της υλοτομίας. Από την άλλη, στα πεδινά παρατηρείται απώλεια δασών λόγω αυξημένων πιέσεων για αλλαγή της χρήσης τους. Το τελικό ισοζύγιο αποβαίνει εις βάρος των δασών, ωστόσο «και οι δύο τάσεις προκαλούν σημαντική υποβάθμιση στην οικολογική αξία των δασών», επισημαίνει η επιμελήτρια της έκθεσης του προγράμματος, Παναγιώτα Μαραγκού. «Η σωστή οργάνωση των χρήσεων γης φέρνει σημαντικά αναπτυξιακά, δημοσιονομικά, περιβαλλοντικά οφέλη. Η σημερινή οικονομική κρίση μάς δίνει μια ευκαιρία να οργανώσουμε τον εθνικό μας χώρο. Να μειώσουμε τις ευκαιριακές, ακριβές διευκολύνσεις της άναρχης δόμησης, να τονώσουμε τις δραστηριότητες που εξαρτώνται από την ποιότητα του περιβάλλοντος, να δημιουργήσουμε συνθήκες για υγιείς και διατηρήσιμες επενδύσεις και να μειώσουμε το κόστος για τις μελλοντικές γενεές», τονίζεται στην έκθεση.
Η έκθεση έγινε από το WWF Ελλάς στο πλαίσιο του προγράμματος «Μέλλον των δασών». Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από τα κοινωφελή Ιδρύματα Ι. Σ. Λάτση, Α. Γ. Λεβέντη, Μποδοσάκη και ιδιωτών. Η φωτοερμηνεία των εικόνων έγινε με την ευθύνη του Εργαστηρίου Δασικής Διαχειριστικής και Τηλεπισκόπησης της Σχολής Δασολογίας του ΑΠΘ με υπεύθυνο τον επίκουρο καθηγητή κ. Ι. Γήττα.
kathimerini.gr

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin