Wednesday, June 13, 2012

Η Γερμανία «καταστρέφει» την οδηγία ενεργειακής απόδοσης, λέει ευρωπαίος αξιωματούχος

Η Γερμανία προσπαθεί να «καταστρέψει» την πρόταση για την Οδηγία Ενεργειακής Απόδοσης αλλά ωστόσο είναι πολύ πιθανό να βρεθεί σήμερα συμφωνία χάρη στη «γαλλική βοήθεια», τόνισε ανώτατος αξιωματούχος της ΕΕ. 
Οι διαπραγματευτές είναι «πολύ αισιόδοξοι» για την εξεύρεση συμφωνίας μετά τις σημερινές συνομιλίες μεταξύ Κομισιόν, Κοινοβουλίου και Συμβουλίου.
Τους τελευταίους 6 μήνες το Συμβούλιο, που εκπροσωπεί τα 27 κράτη μέλη, προσπαθεί να αποδυναμώσει το εν λόγω σχέδιο οδηγίας, με την Κομισιόν να εκτιμά ότι πλέον φέρει μόλις το 38% της αρχικής δυναμικής εξοικονόμησης ενέργειας.
«Χθες γλιτώσαμε την καταστροφή της οδηγίας», είπε ο Πράσινος ευρωβουλευτής Claude Turmes, εκπρόσωπος του Κοινοβουλίου στις διαπραγματεύσεις.

«Την σώσαμε. Έπρεπε να φέρουμε την γαλλική κυβέρνηση εναντίον της γερμανικής, το καταφέραμε και από τώρα ο φάκελος μπορεί να προχωρήσει», είπε ο Turmes σε δημοσιογράφους στις 7 Ιουνίου.
Διστακτικές προς την οδηγία είναι επίσης και οι Φινλανδία, η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Εσθονία, η Σλοβακία και η Ολλανδία.
Η Merkel ήταν η «μεγαλύτερη απογοήτευση» 
Ωστόσο σύμφωνα με τον Turmes «η μεγαλύτερη απογοήτευση ήταν η στάση της Merkel».
«Αυτά που κάνει δεν έχουν λογική, μποϋκοτάρει τις διαπραγματεύσεις, η Γερμανία καταστρέφει την οδηγία», τόνισε.
Υπενθύμισε επίσης ότι η οδηγία ήταν αποτέλεσμα της συνόδου κορυφής του Μαρτίου του 2007, στην οποία παραβρέθηκε για πρώτη φορά η τότε νεοεκλεγείσα γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel. Βγαίνοντας από τη σύνοδο, η Merkel είπε θριαμβολογώντας ότι βρέθηκε συμφωνία για στόχο 20% ενεργειακής απόδοσης μέχρι το 2020, μαζί με ένα στόχο 20% ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και 20% στόχο μείωσης του CO2.
Ο τότε γάλλος πρόεδρος Jacques Chirac, είπε ότι η Merkel «εργάστηκε έξυπνα και με κομψότητα», ενώ άλλοι χαρακτήρισαν τη συμφωνία της «φιλόδοξη» και «αξιόπιστη», λέγοντας ότι έκανε την «ποιοτική διαφορά».
«Μέχρι μια εβδομάδα πριν, η γερμανική κυβέρνηση δεν είχε θέση» για το νομοσχέδιο ενεργειακής απόδοσης, είπε ο Turmes.
«Η Γερμανία δεν ήταν ποτέ τόσο ενάντια σε ζήτημα ευρωπαϊκής πολιτικής», πρόσθεσε.
Η Βρετανία «εκβιάζει», η Γερμανία «προδίδει» 
Την οδηγία προσπαθεί να αποδυναμώσει και η Βρετανία, ζητώντας μειωμένες φιλοδοξίες ως αντάλλαγμα για τη συνεργασία του Λονδίνου για το νομοσχέδιο, είπε ο Turmes, προσθέτοντας ότι η Βρετανία έχει πείσει άλλα κράτη μέλη να εναντιωθούν στο νομοσχέδιο και να ζητήσουν εξαιρέσεις.
«Η Πράσινη Συμφωνία είναι ολοένα και περισσότερο προπέτασμα καπνού», είπε αναφερόμενος στην στάση της Βρετανίας.
«Η πιο πράσινη κυβέρνηση είναι τώρα ένας απατεώνας, δεν έχουν χρήματα και καμία φιλοδοξία πίσω από τα λόγια τους», πρόσθεσε, αναφερόμενος στους ισχυρισμούς του βρετανού πρωθυπουργού David Cameron όταν πήρε την εξουσία, ότι είναι «η πιο πράσινη κυβέρνηση»,.
«Προδοθήκαμε από την Merkel και είμαστε αντικείμενο εκβιασμού καθημερινά από τον Cameron και τον Osborne», είπε.
Η οδηγία θα χάσει το στόχο 20% εξοικονόμησης ενέργειας 
Εδώ και καιρό τα κράτη μέλη απορρίπτουν έναν νομικά δεσμευτικό στόχο ενεργειακής απόδοσης 20% μέχρι το 2020.
Ωστόσο το Κοινοβούλιο δεσμεύθηκε να δώσει αγώνα για τους στόχους μέχρι την τελευταία στιγμή. Ο Turmes υπολόγισε ότι ο τωρινός συμβιβασμός θα έχει ως αποτέλεσμα μόλις 14.5% από το 20% του στόχου εξοικονόμησης ενέργειας μέχρι το 2020, που έχουν συμφωνήσει επί της αρχής τα κράτη μέλη.
«Θέλουμε 15%, δε θα προχωρήσουμε κάτω από αυτό το όριο», τόνισε.
EurActiv.gr

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin