Thursday, June 28, 2012

Κομισιόν: Η ΑΟΖ Κύπρου-Τουρκίας να Καθοριστεί Βάσει του Διεθνούς Δικαίου

Διμερές χαρακτηρίζει η Κομισιόν το ζήτημα του καθορισμού της ΑΟΖ ανάμεσα στην Κυπριακή Δημοκρατία και την Τουρκία, το οποίο πρέπει να διευθετηθεί επί τη βάσει του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας. Η θέση αυτή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής περιλαμβάνεται σε απάντηση προς ερώτηση της ευρωβουλευτού του ΕΛΚ και του ΔΗΣΥ Ελένης Θεοχάρους.
Όπως αναφέρει η κυπριακή εφημερίδα «Σημερινή», στην απάντηση της Κομισιόν γίνεται αναφορά στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τονίζεται ότι, εξ αφορμής των ερευνών από μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας για την ανεύρεση υδρογονανθράκων, η Τουρκία θα πρέπει να αποφύγει κάθε απειλή ή ενέργεια κατά κράτους μέλους, που θα μπορούσε να βλάψει τις σχέσεις καλής γειτονίας και τον ειρηνικό διακανονισμό διαφορών.

Στις επιλογές του ειρηνικού διακανονισμού συγκαταλέγεται, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και η προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο, εφόσον αυτό απαιτείται, επιλογή με την οποία η κ. Θεοχάρους δεν συμφωνεί. Όπως τόνισε η Κύπρια ευρωβουλευτίς, δεν μπορούν να τεθούν υπό αμφισβήτηση τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά, αντίθετα, η Τουρκία είναι εκείνη που θα πρέπει να υπογράψει και να θέσει σε εφαρμογή το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, επί τη βάσει του οποίου, όπως πολύ ορθά αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα πρέπει να καθοριστεί η ΑΟΖ σε διμερές επίπεδο. Δηλαδή, μεταξύ δυο κυρίαρχων κρατών της Κυπριακής και της Τουρκικής Δημοκρατίας.

Όπως επισημαίνει η κ. Θεοχάρους, η υπογραφή και η εφαρμογή από μέρους της Τουρκίας του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας συνιστά απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξή της στην ΕΕ. 
energia.gr

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin