Saturday, June 30, 2012

Δήμος Νεάπολης - Συκεών: Φωτοβολταϊκά μέσω ηλεκτρονικής δημοπρασίας

Πρόκειται για τον πρώτο ΟΤΑ ανά την επικράτεια που αξιοποιεί δυνατότητα που παρέχει ο νόμος και προχωρά σε ηλεκτρονικό πλειστηριασμό για την ανάθεση του έργου εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων σε 21 δημοτικά κτίρια. Την ίδια ώρα, με απόφαση που πήρε πριν από λίγες μέρες κατά πλειοψηφία το δημοτικό συμβούλιο, ο δήμος προχωρά στην αξιολόγηση άλλων 86 δημοτικών κτιρίων και εγκαταστάσεων, προκειμένου να διερευνηθεί σε πόσα και ποια από αυτά μπορούν επίσης να εγκατασταθούν φωτοβολταϊκά.
Σε 21 κτίρια
Σε φάση ολοκλήρωσης βρίσκεται ο διεθνής διαγωνισμός ύψους 1.140.000 ευρώ για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε 21 δημοτικά κτίρια των Συκεών, συνολικής ισχύος παραγόμενου ρεύματος περί τα 208 KW.
Αυτό το διάστημα, και μετά την αξιολόγηση και των οικονομικών προσφορών των εταιριών που συμμετείχαν, προετοιμάζεται η διαδικασία του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού. «Για πρώτη φορά σε επίπεδο δήμων ανά την επικράτεια, θα διενεργηθεί ηλεκτρονικός πλειστηριασμός διάρκειας 40 λεπτών με δυνατότητα πεντάλεπτων παρατάσεων. Αυτός θα είναι ταυτόχρονα ανοιχτός στους τελικούς υποψήφιους αναδόχους διαρκούσης της συνεδρίασης της επιτροπής αξιολόγησης, για να επιλεγεί στο τέλος η τεχνικά αρτιότερη και οικονομικά φτηνότερη προσφορά», εξηγεί στον «Α» ο υπεύθυνος του γραφείου Προγραμματισμού και Ανάπτυξης του δήμου Νεάπολης - Συκεών, Γιάννης Πολυχρονιάδης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το ΠΔ 60 του 2007 προβλέπει τη δυνατότητα αυτής της ηλεκτρονικής δημοπρασίας, με την οποία ο εκάστοτε φορέας του Δημοσίου κερδίζει ακόμη μεγαλύτερη έκπτωση στα έργα που προκηρύσσει. «Η τιμή εκκίνησης της ηλεκτρονικής δημοπρασίας είναι η φτηνότερη οικονομική προσφορά που έχει κατατεθεί από εταιρία που συμμετέχει στην όλη διαδικασία. Επομένως, οι προσφορές πέφτουν ακόμη χαμηλότερα κατά τη διάρκεια της δημοπρασίας, με αποτέλεσμα να κερδίζουμε ακόμη μεγαλύτερη έκπτωση», εξηγεί ο κ. Πολυχρονιάδης.
Πολλαπλά οφέλη
«Από την ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών συστημάτων μόνο στα πρώτα 21 δημοτικά κτίρια, όχι μόνο θα εισρέουν στα ταμεία του δήμου μεγάλα κεφάλαια από τη διάθεση του ηλεκτρικού ρεύματος στο ΛΑΓΗΕ (Λειτουργός της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας), που ξεπερνούν τις 100.000 ευρώ το έτος για 25 χρόνια -με την απόσβεση της επένδυσης να γίνεται σε λίγα χρόνια-, αλλά θα επιτευχθεί μείωση στην εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα κατά 4.365 τόνους, συμβάλλοντας έτσι στην καταπολέμηση των επιπτώσεων του φαινομένου του θερμοκηπίου και της κλιματικής αλλαγής», εξηγεί ο δήμαρχος Νεάπολης - Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης. Εκτιμάται ότι η έναρξη εγκατάστασης των φωτοβολταϊκών συστημάτων προβλέπεται να γίνει μέσα στο καλοκαίρι και να έχει ολοκληρωθεί εντός του έτους.
Νέα αξιολόγηση
Τα 21 κτίρια του δήμου στα οποία θα τοποθετηθούν φωτοβολταϊκά βρίσκονται όλα στη δημοτική κοινότητα Συκεών, αφού η διαδικασία είχε ξεκινήσει από τον πρώην δήμο Συκεών προ «Καλλικράτη». Ωστόσο, με απόφαση που πήρε πριν από λίγες μέρες κατά πλειοψηφία το δημοτικό συμβούλιο, ανατίθεται στην Αναπτυξιακή Εταιρία Βορειοδυτικής Θεσσαλονίκης η αξιολόγηση άλλων 86 κτιρίων που βρίσκονται στις δημοτικές κοινότητες Νεάπολης, Πεύκων και Αγίου Παύλου. Εξ αυτών, εκτιμάται ότι περίπου τα 30 με 32 θα επιδέχονται τελικά φωτοβολταϊκά και θα μπορέσουν να συμμετάσχουν στο ειδικό πρόγραμμα «Ανάπτυξης Φωτοβολταϊκών Συστημάτων στα κτίρια» σε φορείς του Δημοσίου και σε ΝΠΔΔ.
agelioforos gr

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin