Saturday, June 16, 2012

Μπ. Μπορίσοφ: Σταμάτησα τον Αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, Όμως από Κάπου Πρέπει να Κερδίσουμε

Ως έμμεση πλην σαφή παραδοχή από τον Βούλγαρο πρωθυπουργό, Μπόικο Μπορίσοφ των αρνητικών επιπτώσεων για τα εθνικά συμφέροντα της Βουλγαρίας που είχε η απόφασης της βουλγαρικής κυβέρνησης να διακόψει τη συμμετοχή της χώρας στο σχέδιο κατασκευής του πετρελαιαγωγού «Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη» ερμηνεύουν οι Βούλγαροι αναλυτές τις σημερινές δηλώσεις του κ. Μπορίσοφ σε τηλεοπτικό κανάλι της Βουλγαρίας.

«Σταμάτησα τον πυρηνικό σταθμό «Μπέλενε», σταμάτησα τον (πετρελαιαγωγό – σ.σ.) «Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη»…
Ωστόσο, από κάπου πρέπει να κερδίζει κανείς». Αυτό δήλωσε ο κ. Μπορίσοφ σε σημερινή συνέντευξή του στο κανάλι «Νόβα Τελεβίζιγια» αναφερόμενος στην πρόσφατη απόφαση του κυβερνώντος κόμματος να αλλάξει το νόμο περί δασών με τρόπο που διευκολύνει την κατασκευή χιονοδρομικών κέντρων και άλλων τουριστικών εγκαταστάσεων στα βουνά και στις δασώδεις περιοχές.

Με τον τρόπο αυτό ο Βούλγαρος πρωθυπουργός για πρώτη φορά παραδέχτηκε εμμέσως πλην σαφώς, ότι η Βουλγαρία υφίσταται οικονομικές ζημιές ή, τουλάχιστον, κινδυνεύει να χάσει μελλοντικά κέρδη ως συνέπεια της πρόθεσης της κυβέρνησης του κ. Μπορίσοφ να διακόψει τη συμμετοχή της Σόφιας στο μεγάλο έργο.

Αυτό επισημαίνουν στις πρώτες εκτιμήσεις τους οι Βούλγαροι σχολιαστές, σύμφωνα με τους οποίους πρόκειται για ουσιαστική μεταβολή (σκοπίμως ή μη) των μέχρι τώρα επισήμων θέσεων του κ. Μπορίσοφ, του υπουργού Οικονομικών Σιμεόν Ντιάνκοφ και άλλων αρμοδίων κυβερνητικών αξιωματούχων, οι οποίοι έχουν επαναλάβει πολλές φορές και σε όλους τους τόνους τα τελευταία τρία χρόνια τους ισχυρισμούς της επίσημης Σόφιας, ότι το στρατηγικό έργο είναι "οικονομικά ασύμφορο και περιβαλλοντολογικά επικίνδυνο για τη Βουλγαρία".

Οι Βούλγαροι παρατηρητές υπενθυμίζουν, με την αφορμή αυτή, ότι ο αρμόδιος υπουργός, κ. Ντιάνκοφ είχε δώσει έμφαση στην εκτίμηση της Σόφιας, ότι «η συμμετοχή της Βουλγαρίας στο σχέδιο «Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη» δεν εξυπηρετεί τα χρηματοοικονομικά συμφέροντα της χώρας και ότι η υλοποίησή του μπορεί να απειλήσει το περιβάλλον, τον τουρισμό, την αλιεία κ.λπ. στα βουλγαρικά παράλια της Μαύρης Θάλασσας», όπως υποστήριξε ο Βούλγαρος αξιωματούχος στις δηλώσεις, με τις οποίες ανήγγειλε την πρόθεση της κυβέρνησής του να αποχωρήσει από το σχέδιο τον περασμένο Δεκέμβριο.


Ο πρωθυπουργός, κ. Μπορίσοφ προσπάθησε με τις προαναφερόμενες σημερινές δηλώσεις του να τεκμηριώσει την «ιδιαίτερη προσοχή, την οποία αποδίδει η κυβέρνηση στην προστασία του περιβάλλοντος», όπως τόνισε.

Αυτό όμως αμφισβητούν έντονα οι χιλιάδες διαδηλωτές, οι οποίοι έκλεισαν για πολλές ώρες την κεντρική διασταύρωση «Ορλοφ Μοστ» (Γέφυρα των Αετών) στη Σόφια για δύο συνεχείς βραδιές μετά την έγκριση των σχετικών τροπολογιών. Με τις συγκεκριμένες τροπολογίες η κυβερνητική πλειοψηφία ουσιαστικά άνοιξε τις πύλες για ανεξέλεγκτη οικοδόμηση που θα καταφέρει βαριά πλήγματα στη βουλγαρική φύση προς όφελος μεγάλων συμφερόντων, προσκείμενων στο κυβερνών κόμμα, υποστηρίζουν οι Βούλγαροι οικολόγοι τα συλλαλητήρια των οποίων διέλυσαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις την Τετάρτη και την Πέμπτη, χωρίς, ευτυχώς, να σημειωθούν συμπλοκές και (σοβαρά) επεισόδια.

Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας κάλεσε σήμερα τους διαδηλωτές «να διαμαρτύρονται στη Βουλή, στο Υπουργικό Συμβούλιο, όπου θέλουν, αλλά να μην κλείνουν τους δρόμους, επειδή η αστυνομία έχει καθήκον να αντιδράσει». Τόνισε ακόμη ότι έχει προειδοποιήσει προσωπικά τον αρχηγό της αστυνομικής διεύθυνσης της Σόφιας, ότι «όποιος αστυνομικός, αγγίξει τους διαδηλωτές θα απολυθεί αμέσως», όπως υπογράμμισε.

Εν τω μεταξύ η δημοτικότητα του κυβερνώντος κόμματος GERB και του αρχηγού του Μπόικο Μπορίσοφ συνεχίζει την καθοδική πορεία.

Η επιρροή του GERB έχει μειωθεί στο 22,3 % και η επίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει ανέλθει στο 18,4% των προτιμήσεων του εκλογικού σώματος, όπως διαπιστώνεται στην πρόσφατη δημοσκόπηση της εταιρίας Alpha Research η οποία επιβεβαίωσε την συνέχεια της πτωτικής τάσης της δημοτικότητας του κυβερνώντος κόμματος εδώ και ένα χρόνο. 
-----------

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin