Wednesday, June 13, 2012

Το νέο "διπλό" πακέτο μέτρων για την οικονομική διακυβέρνηση

Μια ημέρα πριν από την ψηφοφορία επί του νέου "διπλού" πακέτου νομοθετικών μέτρων για την οικονομική διακυβέρνηση, οι ευρωβουλευτές είχαν την ευκαιρία να διατυπώσουν τις απόψεις τους σχετικά με το πώς οι κανόνες αυτοί θα πρέπει να σχεδιαστούν καλύτερα προκειμένου να βελτιωθεί η διαχείριση των ελλειμμάτων και του χρέους, αλλά και να προωθηθεί η οικονομική ανάπτυξη, η μεγαλύτερη λογοδοσία και ο δημοκρατικός έλεγχος. 
 Η συζήτηση εστιάσθηκε στις πιο καινοτόμες αλλαγές που προτείνει το ΕΚ επί των προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως η σύσταση ενός Ευρωπαϊκού Ταμείου Εξαγοράς, το λεγόμενο European Redemption Fund, το οποίο θα συγκέντρωνε ένα μέρος του χρέους της ευρωζώνης, η δημιουργία μηχανισμού ανάπτυξης περίπου 100 δισ. ευρώ για επενδύσεις σε έργα υποδομών, η υιοθέτηση οδικού χάρτη για τα ευρωομόλογα, καθώς και η εξασφάλιση νομικής προστασίας για τις χώρες που βρίσκονται στα πρόθυρα χρεοκοπίας.

Όπως ανέφερε ο εισηγητής για τους κανόνες που αφορούν τις χώρες με σημαντικά οικονομικά προβλήματα, Jean-Paul Gauzès (ΕΛΚ, Γαλλία), εάν οι κανόνες αυτοί είχαν τεθεί σε εφαρμογή πριν από δύο χρόνια, τα προβλήματα που παρατηρούνται σήμερα σε ορισμένες χώρες θα είχαν αποφευχθεί, καθώς θα είχαν ληφθεί εγκαίρως σαφείς δράσεις.


Η εισηγήτρια του δεύτερου νομοθετικού πακέτου, σχετικά με την ενίσχυση των υποχρεώσεων υποβολής δημοσιονομικών εκθέσεων για όλα τα κράτη μέλη της ευρωζώνης, Elisa Ferreira (Σοσιαλιστές, Πορτογαλία), δήλωσε ότι η νομοθεσία έπρεπε να ενταχθεί σε ευρύτερα πλαίσια από εκείνα των δημοσιονομικών περιορισμών.


"Οι εκθέσεις δεν μπορεί να αφορούν μόνο τη λιτότητα. Θα πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε τους βραχυπρόθεσμους στόχους μας, πέρα από τη λιτότητα", είπε.


Στη συζήτηση που ακολούθησε, η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών υποστήριξε πως πρέπει να δοθεί μια ισχυρότερη αναπτυξιακή διάσταση στο "διπλό" αυτό πακέτο μέτρων, αν και διάφοροι ευρωβουλευτές του ΕΛΚ εξέφρασαν επιφυλάξεις σχετικά με τη δημιουργία του μηχανισμού για επενδύσεις σε έργα υποδομών. Ορισμένοι ευρωβουλευτές της Αριστεράς χαρακτήρισαν τη νομοθεσία ως ανεπαρκή, επισημαίνοντας ότι έρχεται με μεγάλη καθυστέρηση, ενώ οι Συντηρητικοί θεώρησαν πως οι αλλαγές στις προτάσεις της Επιτροπής, υπερέβησαν τον αρχικό στόχο.

europarl.gr

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin