Friday, June 22, 2012

Απορρίπτει την ACTA η Ευρωβουλή;

Στις διεθνείς αντιδράσεις για την Acta προστέθηκε και η απόφαση της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου  της Ευρωβουλής, που απέρριψε χθες (21 Ιουνίου) την πρόταση για την συμφωνία αυτή, παρά το ασφυκτικό λόμπινγκ του Επιτρόπου για το εξωτερικό εμπόδιο Karel De Gucht, που επέμεινε ότι το Κοινοβούλιο δεν πρέπει να αποφασίσει πριν γνωμοδοτήσει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Η ψήφιση στην Ολομέλεια θα γίνει στις 4 Ιουλίου. 
Η Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου ψήφισε με 19 υπέρ και 12 κατά για την απόρριψη της ACTA, τέταρτη επιτροπή του Κοινοβουλίου που την απορρίπτει μέσα σε ένα μήνα. 

Μετά την σκληρή ομιλία του επιτρόπου De Gucht  στο Κοινοβούλιο την προηγούμενη μέρα, όπου τόνισε αναμένει την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Εάν το Δικαστήριο δεν αποφανθεί υπέρ της ACTA, ο βέλγος επίτροπος είπε ότι θα κάνει νέο αίτημα για συναίνεση στο Κοινοβούλιο. 
Είναι ασαφές το πότε θα βγάλει την απόφασή του το Δικαστήριο, αλλά μια τέτοια διαδικασία ίσως πάρει μέχρι και 2 χρόνια.
Η ψηφοφορία στην εν λόγω επιτροπή της Ευρωβουλής έδειξε μια σαφή διαίρεση μεταξύ των πολιτικών κομμάτων. Σοσιαλιστές, Φιλελεύθεροι, Πράσινοι και Αριστεροί απέρριψαν την ACTA, ενώ οι μόνοι υποστηρικτές της ήταν το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και οι Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Ρεφορμιστές, που επεσήμαναν ότι θα πρέπει να περιμένουμε πρώτα την απόφαση του Δικαστηρίου.
Ο βρετανός σοσιαλιστής ευρωβουλευτής David Martin και εισηγητής του Κοινοβουλίου για την ACTA, χαιρέτησε το αποτέλεσμα.   «Χαίρομαι που η Επιτροπή αναγνώρισε τα προβλήματα που εντοπίζω μέσα στην Εκθεσή μου και ακολούθησε τις συστάσεις μου για την απόρριψη της ACTA», υπογράμμισε.
---------

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin