Wednesday, May 30, 2012

Σε αυθαίρετο δεν δίνεται άδεια για επιπλέον τετραγωνικά

Χωρίς να εξετάσει τελικά την συνταγματικότητα του νέου νόμου για την τακτοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων (3843/2010) η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), έκρινε πως όταν σε ένα υφιστάμενο κτίριο υπάρχει αυθαίρετη κατασκευή, τότε ο ιδιοκτήτης του κτιρίου αυτού δεν μπορεί να λάβει από την πολεοδομία  νέα οικοδομική άδεια για την κατασκευή επιπλέον τετραγωνικών μέτρων στο ίδιο ακίνητο. Ούτε όμως και η πολεοδομία μπορεί να του χορηγήσει τέτοιου είδους άδεια.

Πιο συγκεκριμένα, με την απόφασή της η Ολομέλεια (1971/2102) έκρινε ότι κατά την έννοια του άρθρου 6 παράγραφος 7 του Ν. 3843/2010 δεν παρέχεται δυνατότητα έκδοσης (μετά την ημερομηνία δήλωσης της τακτοποίησης που ορίστηκε στις 2 Ιουλίου 2009) νέας οικοδομικής άδειας για προσθήκη ή επέκταση κτιρίου. Και αυτό γιατί σημειώνουν οι σύμβουλοι Επικρατείας κάτι τέτοιο θα σήμανε επιπλέον δόμηση και περαιτέρω επιβάρυνση του οικιστικού περιβάλλοντος.    
Ωστόσο, η Ολομέλεια δεν εξέτασε την συνταγματικότητα του νέου νόμου για την τακτοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων (3843/2010).
Υπενθυμίζεται ότι στο ΣτΕ είχαν προσφύγει κάτοικοι της Χαλκιδικής, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η ρύθμιση του άρθρου 5 του Ν. 3843/2010 με το οποίο πραγματοποιείται η «τακτοποίηση» των ημιυπαίθριων χώρων είναι αντισυνταγματική.

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin