Tuesday, May 22, 2012

Αποξήλωση αμιάντου

Αμιαντούχα Υλικά είναι προϊόντα τα οποία περιέχουν ίνες αμιάντου και εντοπίζονται κυρίως σε κατασκευές κτιρίων (κυματοειδής πλάκες αμιάντου -ελενίτ, τοιχοποιία αμιαντοτσιμέντου, πλακίδια δαπέδων κλπ), σε μονώσεις μηχανολογικών εγκαταστάσεων και πλοίων (σωληνώσεις, λέβητες, αντλίες) κ.α.

Η έκθεση σε αμίαντο μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση προβλημάτων υγείας για όσους εκτίθενται στις ίνες του αμίαντου που υπάρχουν στον αέρα και οι οποίες μπορεί να εισέλθουν στον ανθρώπινο οργανισμό μέσω του αναπνευστικού συστήματος.


Απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου να εκτελεσθούν έργα αφαίρεσης αμιάντου, είναι να διαθέτει κανείς κρατική άδεια, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η υγιεινή, η ασφάλεια και η ικανότητα για να αναλαμβάνονται τέτοια έργα.

Οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις εργασίες αφαίρεσης και κατεδάφισης των αμιαντούχων υλικών πρέπει να κατέχουν σχετική άδεια σύμφωνα με το άρθρο 14 του π.δ. 212/2006


Μεθοδολογία και ελάχιστες απαιτήσεις στη διαχείρισης αμιαντούχων υλικών:

  • Γίνεται απομόνωση του χώρου εργασίας όπου εντοπίζεται ο αμίαντος (ακάθαρτος χώρος) από τον εξωτερικό περιβάλλοντα χώρο.
  • Γίνεται κατάλληλη σήμανση του χώρου εργασίας
  • Σε κλειστούς χώρους κτιρίων κατασκευάζονται προστατευτικές κυψέλες ανάμεσα στα προς απομάκρυνση υλικά αμιάντου και τον περιβάλλοντα χώρο, έτσι ώστε να υπάρχει στεγανότητα προς τον περιβάλλοντα χώρο
  • Οι χώροι εκτέλεσης των εργασιών βρίσκονται σε κατάσταση υποπίεσης όπου αυτό θεωρείται αναγκαίο (εφαρμόζεται σε εργασίες με εύθρυπτα αμιαντούχα υλικά - μη δεσμευμένος αμίαντος)
  • Η υποπίεση επιτυγχάνεται με κατάλληλες αντλίες αέρος και είναι απαραίτητη για τη μη διαφυγή ινών αμιάντου προς το περιβάλλον (εφαρμόζεται σε εργασίες με εύθρυπτα αμιαντούχα υλικά)
  • Γίνεται διαβροχή των στοιχείων αμιάντου πριν την αφαίρεση (κυρίως με πολυβινιλική αλκοόλη PVA)
  • Οι πλάκες αμιάντου και γενικότερα τα υλικά αμιαντοτσιμέντου αφαιρούνται ακέραια και χωρίς σπασίματα
  • Η αφαίρεση στοιχείων εύθρυπτων αμιαντούχων υλικών γίνεται έπειτα από διαβροχή και πραγματοποιείται με λεπτομέρεια και προσεκτικές κινήσεις για ελαχιστοποίηση έκλυσης σκόνης και ινών αμιάντου
  • Εφαρμόζεται η κατάλληλη χρήση των ΜΑΠ στους εμπλεκόμενους στις εργασίες (στολές μιας χρήσης, αναπνευστικές συσκευές κα. για εργασίες σε περιβάλλον αμιάντου)
  • Γίνεται κατάλληλη συσκευασία και σήμανση των πλακών αμιάντου (πλαστικά φύλλα PE, ειδικοί σάκοι αμιάντου, big bags διαφόρων διαστάσεων)
  • Πραγματοποιούνται με το πέρας των εργασιών μετρήσεις καθαρότητας χώρων και εκδίδεται πιστοποιητικού καθαρότητα χώρων (clearance certificate) από διαπιστευμένο εργαστήριο σύμφωνα με τη νομοθεσία.
Αποτέλεσμα των εργασιών αμιάντου είναι ότι μετά το πέρας των εργασιών παραδίδεται στον πελάτη ο χώρος ‘’καθαρός’’ από αμιαντούχα υλικά και είναι έτοιμος για περεταίρω χρήση, χωρίς κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία.

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin