Wednesday, May 16, 2012

Παθητικό σπίτι, λιγότερη ενέργεια

Τα παθητικά σπίτια που κατασκευάζονταν για αιώνες στη χώρα μας, επιστρέφουν και πάλι στην πατρίδα τους. Τι ακριβώς είναι και ποια είναι τα πλεονεκτήματά τους;

Η ιδέα του παθητικού σπιτιού (passive house) ξεκίνησε πριν από 20 περίπου χρόνια στη Γερμανία και αργότερα εξαπλώθηκε στην Αμερική και τις βόρειες χώρες.

 
Βασίζεται στη μελέτη των υπόσκαφων σπιτιών της Σαντορίνης και των πέτρινων σπιτιών της Μάνης, που αποτελούν τα πρώτα αντιπροσωπευτικά δείγματα παθητικών σπιτιών στον κόσμο.
Η μελέτη τους ξεκίνησε από τον Γερμανό φυσικό Βόλφγκανγκ Φάιστ, ο οποίος κατασκεύασε το πρώτο σπίτι στο Ντάρμαστ, νοτιοδυτικά της Φρανκφούρτης, και αργότερα ίδρυσε το Passivhaus Institut, το οποίο πιστοποιεί και όλα τα παθητικά κτίρια διεθνώς.

Τα πιο μεγάλο πλεονέκτημα των παθητικών σπιτιών είναι ότι εξοικονομούν ενέργεια, σε ποσοστό μάλιστα που μπορεί να φτάσει και το 90%. Οι ενεργειακές απαιτήσεις του παθητικού σπιτιού είναι τόσο μικρές, που η προσθήκη ενός μικρού ηλιακού ή αιολικού συστήματος μετατρέπει το κτίριο σε μια κατασκευή ενεργειακά αυτοδύναμη και καθαρή όσον αφορά τις εκπομπές ρύπων.

Η θερμοκρασία στο εσωτερικό του σπιτιού διατηρείται σταθερή χωρίς τη χρήση ηλεκτρικών συσκευών που παράγουν θερμότητα, ψύξη και ζεστό νερό, αλλά μέσω της εκμετάλλευσης της ενέργειας που παράγεται από το ανθρώπινο σώμα, το ψυγείο, τον ηλεκτρονικό υπολογιστή και άλλες συσκευές.

Χάρη στο έξυπνο σύστημα αερισμού, αλλά και τα λειτουργικά κουφώματα ο αέρας στο εσωτερικό του σπιτιού ανανεώνεται και η ποιότητά του είναι εξαιρετική.

Όπως λένε οι κατασκευαστές του, το παθητικό σπίτι μπορεί να κατασκευαστεί χωρίς συμβιβασμούς σε υλικά και εσωτερική διαρρύθμιση, ώστε να ταιριάζει στις επιθυμίες και τις απαιτήσεις των ιδιοκτητών του. Κάθε κτίριο έχει τη δική του ξεχωριστή προσωπικότητα και μπορεί να υιοθετήσει οποιαδήποτε τεχνοτροπία κατασκευής, παραδοσιακή ή σύγχρονη, χωρίς εκπτώσεις στην ποιότητα και την αισθητική.

deltiokairou.gr

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin